Terug naar nieuws

Hoe je je garderobe opnieuw kunt ontdekken voor een geluksboost zonder nieuwe aankopen

September 6, 2024
  •  
0  min

Nieuwe kleding kopen geeft ons vaak een geluksmomentje. Het gevoel dat je krijgt als je met een nieuw jurkje of paar schoenen de winkel uitloopt, komt door de dopamine die in onze hersenen vrijkomt. Maar waarom voelen we ons zo goed bij het kopen van iets nieuws? En belangrijker nog: hoe kunnen we datzelfde gevoel krijgen zonder steeds meer spullen te hoeven aanschaffen?

De boost van nieuwe kleding komt doordat we ons associëren met de positieve eigenschappen van het kledingstuk, zoals aantrekkelijkheid, status of succes. Dit verbetert ons zelfbeeld en geeft ons een gevoel van euforie. Dit effect wordt 'enclothed cognition' genoemd - de invloed van kleding op onze gemoedstoestand en prestaties.

‘Als mensen houden we gewoon van nieuwigheid. Het moment dat we denken aan of op het punt staan om een kledingstuk te kopen, geeft ons lichaam al een reactie. Er komt dopamine vrij, het zogenaamde gelukshormoon, en daar voelen we ons gelukkig van’, aldus modepsycholoog Anke Vermeer, ‘Dit stofje wordt zelfs al aangemaakt voordat we de aankoop doen, en het zet ons aan om die aankoop te voltooien. Na de aankoop neemt de dopamine snel af, waardoor we weer de behoefte voelen om opnieuw te kopen.’

Dopamine speelt een grote rol in ons beloningssysteem. Het geeft ons niet alleen een goed gevoel, maar zorgt er ook voor dat we gedrag herhalen dat ons dat goede gevoel heeft gegeven. Daarom willen we graag nieuwe kleding kopen. 

Creatief Met Bestaande Kleding

Hoe kunnen we diezelfde dopamine vrijmaken met de kleding die we al hebben? Door creatief om te gaan met bestaande kledingstukken. Door je kleding op een nieuwe manier te combineren, kun je het gevoel krijgen dat je iets compleet nieuws draagt, wat dezelfde euforie kan geven als het kopen van iets nieuws.

Vermeer stelt voor om je kledingkast opnieuw te organiseren en stukken te herontdekken die je lang niet hebt gedragen: ‘Probeer nieuwe combinaties uit en experimenteer met verschillende stijlen. Verzorg je kleding goed, zodat het langer mooi blijft en je je er goed in voelt wanneer je het draagt.’ Ruil kleding met vrienden om je garderobe te vernieuwen zonder iets te hoeven kopen. Als je toch iets wilt aanschaffen, investeer dan in tijdloze, kwalitatieve items die jarenlang meegaan.

Duurzaam Geluk

Door bewuster om te gaan met je bestaande garderobe en creatief te zijn met het samenstellen van outfits, kun je dezelfde geluksboost ervaren zonder steeds nieuwe aankopen te doen. Dit draagt niet alleen bij aan je persoonlijke welzijn, maar ook aan duurzaamheid door de consumptie van kleding te verminderen.

Materiële zaken geven slechts een tijdelijke geluksboost. Voor een duurzamer geluksgevoel is het belangrijk om te investeren in ervaringen, betekenisvolle relaties en persoonlijke ontwikkeling. Vermeer raadt aan: ‘Wees je bewust van hoe social media je drang naar nieuwe kleding beïnvloedt. Ontvolg accounts die deze drang aanwakkeren, schrijf je uit voor nieuwsbrieven die komen met veel acties en richt je op je eigen persoonlijke stijl en identiteit. Dit helpt om minder mee te gaan met trends die niet bij je passen.’

Door bewust om te gaan met de psychologische effecten van mode, kunnen we een gezondere relatie ontwikkelen met kleding, ons zelfbeeld en ons gevoel van geluk. Zo krijgen we meer voldoening, met minder spullen.

No items found.